Tuintegels schoonmaken: de do’s en dont’s

Met alle regen en koude dagen van de afgelopen weken ligt je tuin er maar somber bij. Zelfs je terras en tuintegels zijn voorzien van een groene laag aanslag of mos. Gelukkig laat jij jouw tegels er binnen no-time weer mooi uitzien, door de volgende tips toe te passen:

De do’s

Groene zeep doet wonderen
Het is een van de oudste huis, tuin en keukenmiddeltjes en wordt nog steeds gebruikt in Nederland: groene zeep. Groene zeep helpt het best voor het schoonmaken van betontegels en natuursteen. Neem een emmer heet water en een scheutje groenen zeep en verdeel het over de tegels. Met een harde bezem ‘borstel’ je de tegels schoon, en laat je de groene zeep een half uurtje inwerken. Hierna spoel je alles weg met heet water. Geen groene zeep in huis? Biotex werkt ook prima.

Kokend water tegen mossen en algen
Is jouw tuin voorzien van een grote hoeveelheid mos en algen? Dan is het gebruik van groene zeep misschien niet genoeg. Kokend water doet dan de truc, het verbrand namelijk groene algen. Het kost wat meer moeite en tijd, maar werkt hoe dan ook.

Gebruik een multibrush
Jazeker, er is een milieuvriendelijke oplossing gevonden om mos en groene aanslag eenvoudig te verwijderen: de Gloria Multibrush. Met deze multibrush borstel jij jouw tegels gemakkelijk zonder zelf kracht te hoeven zetten. Aanslag en mos op tuintegels, vlonders, stijgers en tuinhout wordt zo gemakkelijk verwijderd.

buitentegels

De dont’s

Vermijd chloor, azijn en de hogedrukreiniger
Mensen gebruiken vaak chloor, azijn, een hogedrukreiniger of allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die schadelijk zijn voor tuintegels en het milieu. Vermijdt daarom de volgende middelen en producten:

Gebruik nooit chloor en zout
Het wordt weleens aangeraden, maar is zeker geen slim idee. Chloor en zout verkleuren je tegels en laten ze verbleken.

Hogedrukreiniger laat mos en algen sneller terugkomen
Eerlijk is eerlijk: niets zo makkelijk dan het gebruik van een hogedrukreiniger. Er is echter een nadeel: na het gebruik van de hogedrukreiniger groeien mossen en algen heel snel terug. Bovendien kunnen je tegels van kleur veranderen.

Zo, dat is weer schoon
Je bent weer helemaal up-to-date en bent voorzien van de handigste tips. Mocht je twijfelen over hoe je het beste jouw (specifieke) buitentegels schoon kunt maken, neem dan contact op voor advies.

Secuur Tegelwerken
Secuur Tegelwerken
Passie voor tegelwerken
Recent Posts